Meteorologen

Helga van Leur

Wanneer ben je begonnen bij RTL Weer & Verkeer?

In 1997. Eerst bij RTL5, al snel ook RTL4. Inmiddels is de weerafdeling uitgebreid en opgegaan in RTL weer en Verkeer, waar ook Buienradar.nl onder valt.

Kort overzicht van de loopbaan

Geboren in 1970. Na HAVO en VWO afgestudeerd in de studierichting Bodem, Water, Atmosfeer aan de Universiteit Wageningen UR. In 1994 kwam ik bij het toenmalige Meteo Consult terecht en heb daar vijf jaar met veel plezier gewerkt. Na een marketingopleiding ben ik als zelfstandige verder gegaan en doe ik naast de presentaties op RTL ook lezingen en dagvoorzitterschappen met onderwerpen als Weer, Klimaat, Duurzaamheid en Gedrag. Vooral hoe je mensen kunt raken en inspireren, dat intrigeert mij enorm. Dat is ook de dagelijkse uitdaging bij het weerpraatje. Kennis van het menselijk brein is ook handig bij het runnen van mijn gezin (met 3 veel te snel opgroeiende kinderen ;-) ).

Wat is er zo leuk aan het vak?

Elke dag is anders. Uiteindelijk is alles verweven met het weer: de economie, de hypotheekrente, de prijzen bij de supermarkt, criminaliteit, ons humeur. De aarde is kwetsbaar, maar krachtig en prachtig tegelijk. Alles wat we nodig hebben, vinden we op dit ruimteschip. De toekomst is altijd onzeker, maar je kunt er best zelf wat aan doen.

Meest memorabele moment in je carrière?

Oef, dat zijn er inmiddels heel wat. Onder andere momenten die zowel bij mij als bij kijkers veel impact hebben gehad: het winnen van prijzen, maar ook uitstapjes als Dancing with the Stars 2007, het kamperen op de Ijskap van Groenland, de World Solar Challenge in Australië en het bezoek aan de duurzame oerkrachten van IJsland.